cropped-Logo-dmc.png
Korai menopauza: Amit tudnod kell,
Korai menopauza: Amit tudnod kell, menstruáció az a folyamat, amellyel egy nő ovulál vagy kiad egy tojást, amely készen áll a sperma megtermékenyítésére. A nő öregedésével megszünteti a menstruációt azáltal, hogy már nem termel hormonokat, például ösztrogént és progeszteront, amely az ovulációhoz szükséges. Ezt menopauza néven ismerték. Míg a legtöbb nő menopauza -t tapasztal a […]

Korai menopauza: Amit tudnod kell,

menstruáció az a folyamat, amellyel egy nő ovulál vagy kiad egy tojást, amely készen áll a sperma megtermékenyítésére. A nő öregedésével megszünteti a menstruációt azáltal, hogy már nem termel hormonokat, például ösztrogént és progeszteront, amely az ovulációhoz szükséges. Ezt menopauza néven ismerték.

Míg a legtöbb nő menopauza -t tapasztal a 40 -es és 50 -es évek végén, néhány nő sokkal korábban megy keresztül. Ha egy nő 40 éves kor előtt menopauza -t tapasztal, akkor ezt korai menopauza néven ismerték. Ha egy nő 40 és 45 év közötti menopauza -t tapasztal, akkor ezt korai menopauza néven ismerték.

A korai menopauza -t orvosi kezelések vagy azok mellékhatásaként lehet kiváltani. Néhány nő azonban megmagyarázhatatlan tényezők miatt tapasztalhat korai menopauza -t.

Fontos, hogy egy nő beszéljen orvosával, ha korai menopauza -n megy keresztül, mivel ez az állapot befolyásolhatja az egészségét.

Mind az orvosi kezelések, mind más tényezők korai menopauza -t eredményezhetnek. A korai menopauza leggyakoribb okai a következők:

  • Genetika (családtörténelem): A közeli családi rokonokkal rendelkező nők, például egy anya vagy nagymama, akik korai menopauza átmentek, ők vannak Valószínűbb, hogy maguk is ugyanazt teszik.
  • Autoimmun rendellenesség: olyan rendellenesség, ahol a test immunrendszere megtámadja a testet. Időnként egy autoimmun rendellenesség, például pajzsmirigybetegség vagy rheumatoid arthritis, károsíthatja a petefészek szöveteit, befolyásolva a hormonok készítésének képességeit. Ez korai menopauza -t eredményezhet.
  • Rák: Kemoterápián vagy a medence rákos sugárzásán átesett rák károsíthatja a petefészek sejtjeit, ami korai menopauza -t eredményez. Nem minden olyan nő, aki sugárterápiás és kemoterápiás kezeléseket kap a medencefákkal kapcsolatban, a korai menopauza lesz. Ez azonban egy lehetőség.
  • A méh vagy petefészek eltávolítására szolgáló műtét: A petefészek eltávolításának művelete oophorectomia néven ismert, és indukálhatja az úgynevezett műtéti menopauza -t. Mivel a petefészek eltávolításra kerülnek, az általános hormonszint csökken. Míg a méh eltávolítását célzó műtét nem mindig eredményez azonnali menopauza -t, néhány nő emiatt is korán tapasztalhat menopauza -t.

Amikor egy nő korai menopauza -t tapasztal, ez nem az orvosi beavatkozás eredménye, ezt a állapotot elsődleges petefészek elégtelenségnek nevezik.

Tünetek

Egy nő korai menopauza van, amikor 12 hónapja nem volt időszaka.

A hormon szintjével kapcsolatos egyéb tünetek a következők:

  • Alvás nehézsége
  • Hot villanások
  • szabálytalan periódusok
  • A hüvelyi szárazság

Míg a nők időről időre kihagyják az időszakokat anélkül, hogy terhesség nélkül vagy menopauza lenne, a korai menopauza okai továbbra is elmulasztott periódusokat folytattak a 12 hónapos időszakban.

Nincs végleges teszt annak feltárására, hogy egy nő korai menopauza -ban van -e. Vannak olyan tesztek, amelyek segítenek az orvosnak annak meghatározásában, hogy egy nő valószínűleg megtapasztalja -e ezt a feltételt.

Példa lehet a tüsző-stimuláló hormon (FSH) vérvizsgálata. Ez a hormon szabályozza a tojások előállítását a menstruációs ciklusban.

A nő hormonszintje azonban attól függően, hogy hol van a menstruációs ciklusában. Egy nőnek alacsony FSH -szintje lehet, mégis nem megy keresztül menopauza.

Szövődmények

menopauza, és a hormonok kapcsolódó változásai számos tünetet okoznak egy nőben. Lehet, hogy a forró villanások ideiglenesek lehetnek, de vannak más hosszú távú hatások is, amelyek befolyásolhatják a nő életét és egészségét.

Míg a petefészkekben előállított hormonok szerepet játszanak a szexuális funkcióban, ezek szintén fontosak a nő általános egészsége szempontjából.

A korai menopauza átélése fiatal korban befolyásolhatja a nő gyermekvállalási éveit. Ennek eredményeként nem lesz képes teherbe esni. Ennek messzemenő, pszichológiai hatása lehet.

A korai menopauzahoz kapcsolódó egyéb hosszú távú szövődmények a következők:

A csontsűrűség elvesztése

A sűrű csontokat nehezebb megtörni, ezért egészségesebbnek tekintik, mint kevésbé sűrű azok. Az ösztrogén hiánya több törékeny csontot eredményez. Ez miatt egy nő hajlamos az osteoporosisra vagy a vékony csontokra.

A korai menopauza átmenő nők nagyobb kockázatot jelentenek a törött csontok, például a csípő, a csukló és a gerinc esetében.

A kardiovaszkuláris betegségek fokozott kockázata

A csökkentett ösztrogén a kardiovaszkuláris betegségek nagyobb kockázatával jár, amely a nőknél a halálok egyik fő oka.

Ezeket a hatásokat tovább bonyolíthatja a már létező krónikus állapotok, például a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás.

húgyúti inkontinencia

Az ösztrogén hiánya a korai menopauza miatt hüvelyi szövetek elvékonyodását eredményezheti. Ez fokozhatja a húgyúti inkontinencia kockázatát, különösen köhögés, nevetés vagy nehéz tárgyak emelése esetén.

súlygyarapodás

A nő anyagcseréje a menopauza miatt lassulhat. Ennek eredményeként súlyt szerezhet.

befolyásolta a szexuális aktivitást

A hüvelyi szövetek elvékonyodása miatti kenés hiánya befolyásolhatja a szexuális funkciót. Egy nőnek hiányozhat a szexuális vágy, valamint a hüvelyi kenés csökkentése.

A gondolkodásmód csökkentése

A kutatások azt sugallják, hogy a korai menopauza negatív hatással lehet a nők gondolkodási képességére, beleértve a vizuális emlékeket és a verbális folyékonyságot.

Egyéb tanulmányok azt sugallják, hogy fokozódhat a demencia kockázata a korai menopauza átesett nőkben.

Ha egy nő ezeket vagy más korai menopauza -tól vagy más tüneteket tapasztalja, akkor beszélnie kell orvosával.

A korai menopauza tünetek kezelése

A Climacteric -ben közzétett cikk szerint a legtöbb orvosi társadalom azt javasolja, hogy azok a nők, akik korai menopauza átmennek, hormonpótló terápiát végeznek, amíg el nem érik a várt menopauzás korot.

Ez a kezelés azt jelenti, hogy az ösztrogént és más hormonokat szedni, amelyek hasonlóak a test természetes hormonjaihoz, a menopauza tüneteinek csökkentése érdekében.

A hormonpótló terápia szedése azonban a mellrák nagyobb kockázatával jár. Ennek eredményeként a legtöbb orvos javasolja a legalacsonyabb, leghatékonyabb adagot.

Szakmai tanácsadás a korai menopauza átmenő nők számára szintén tanácsos.

Egyéb lépések, amelyeket egy nő megtehet a korai menopauza-hoz kapcsolódó tünetek leküzdésére:

  • A fűszeres és forró hőmérsékleti ételek elkerülése. Ezek az ételek növelhetik a forró vaku valószínűségét. A forró időjárás és a stresszes események szintén növelik a forró villanások valószínűségét.
  • Rétegekbe öltözködés. Ezzel lehetővé teszi egy réteg eltávolítását, ha egy nőnek forró villogása van.
  • Kiegyensúlyozott étrend. A korai menopauza azt jelentheti, hogy egy nőnek több kalciumra és D -vitaminra van szüksége a csont egészségének fenntartásához. Lehet, hogy több B12 -vitamin és B6 -vitamin is szüksége van. A kiegyensúlyozott, egészséges étrend fogyasztása általában azt jelenti, hogy a nők megkapják a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.
  • Rendszeresen gyakorol. A rendszeres testmozgás nemcsak enyhíti a stresszt, hanem elősegítheti az éjszakai jobb alvást is. A nőnek azonban kerülnie kell a lefekvéshez való túl közel történő testmozgást, mivel ez befolyásolhatja az alvás képességét.
  • A hálószoba hűvös tartása. A ventilátor használata és a hőmérséklet alacsony tartása biztosíthatja a kényelmesebb alvást.
  • Víz alapú kenőanyag használata szex közben. Ez csökkentheti a fájdalmas szexet a hüvelyi kenés hiánya miatt.

Ha egy nő húgyúti inkontinenciát tapasztal a korai menopauza kapcsán, akkor beszélnie kell orvosával. Az ajánlások között szerepelnek olyan beavatkozások, mint például a nap folyamán kevesebb ivás, vagy Kegel gyakorlatok elvégzése a medence padlójának megerősítése érdekében.

  • Női egészség/nőgyógyászat