cropped-Logo-dmc.png
Bolest, otok a zarudnutí v paži, kde byl výstřel podán
Bolest, otok a zarudnutí v paži, kde byl výstřel podán Mansoor Amiji, významný profesor na katedře farmaceutických věd Severovýchodní univerzity, poznamenává, že protože myši se nemohou nakazit COVID-19, výzkumníci používají „humanizované modely“ myší , které nesou lidský specifický receptor, který je nutný pro navázání viru. Říká, že pouze použití myší k testování léku neposkytuje úplný […]

Bolest, otok a zarudnutí v paži, kde byl výstřel podán

Mansoor Amiji, významný profesor na katedře farmaceutických věd Severovýchodní univerzity, poznamenává, že protože myši se nemohou nakazit COVID-19, výzkumníci používají „humanizované modely“ myší , které nesou lidský specifický receptor, který je nutný pro navázání viru.

Říká, že pouze použití myší k testování léku neposkytuje úplný obrázek, ale existuje mnoho údajů o vakcíně COVID-19; proto jsou rizika velmi nízká.

Komisař FDA, Dr. Robert M. Califf, minulý týden hájil strategii agentury tím, že řekl, že skutečné důkazy ze současných mRNA vakcín COVID-19, podávaných milionům jedinců, ukazují, že vakcíny jsou bezpečné.

cvrlikání

"Jak víme z předchozích zkušeností, změny napětí lze provést bez ovlivnění bezpečnosti," napsal na Twitteru.

Největší zdravotní riziko, které epidemiolog Krug vidí, je doporučení FDA a doporučení Poradního výboru pro imunizační postupy (ACIP) pro další posilovací dávku, která se pro všechny dospělé stává „všeobecným mandátem“.

„Odborníci se dělí na to, jak důležité je neustálé posilování, zejména u osob s imunitou vůči předchozí infekci a osob ve skupině s vyšším rizikem nežádoucích účinků – obecně mladší lidé, muži ve věku 12–29 let a ti, kteří mají v anamnéze SARS-CoV- 2. Tato rozhodnutí by se měl řídit klinickým lékařem v kontextu jedinečných zdravotních rizik jednotlivce a jeho nebo její domácnosti,“ řekla.

Krug říká, že nařízení by signalizovalo, že klinická data nejsou dostatečně přesvědčivá, aby přesvědčila lidi o výhodách posilování a že je zapotřebí silnější nástroj.

FDA nedávno oznámila , že požádá výrobce, aby zahrnuli komponentu BA.4/5 specifickou pro Omicron do upgradu na podzim. Dosud však není jasné, zda posílení neutralizačních protilátek odvede lepší práci v prevenci smrti a závažných onemocnění než původní kmen.

Dr. Paul Offit, jeden z odborníků na vakcíny, kteří hlasovali „ne“ pro aktualizaci formulace složkou Omicron, vyjádřil v nedávném názorovém článku pochybnosti o skutečných klinických přínosech modifikace vakcíny vzhledem k obrovským nákladům spojeným s výzkumem a výzkumem. rozvoj. Při vývoji očekávání ohledně výhod přeformulování boosteru je důležité vzít v úvahu důkazy pro současná doporučení, která se mezinárodně liší.

Evropské CDC a Austrálie rozšířily své věkové kategorie pro druhou posilovací dávku. Nyní ECDC doporučuje druhý booster lidem ve věku 60-79 let kromě těch, kteří jsou starší 80 let, a také vysoce rizikovým lidem všech věkových kategorií, což je částečně v souladu s doporučením CDC pro osoby ve věku 50 a více let. Stejně jako CDC, Austrálie doporučuje druhý booster pro osoby ve věku 50 a více let, ale šel o krok dále a umožnil těm starším 30 let, aby si v případě potřeby dali druhý booster. Kde to nechává zdravé občany USA mezi 30 a 60 vzhledem k rozdílným mezinárodním doporučením?

CDC nedávno zveřejnilo údaje o účinnosti vakcíny proti hospitalizaci během období Omicron. Třetí dávka mezi 18-49letými během BA.1 zvýšila ochranu z 52 % (po dávce 2) na 94 % (po dávce 3). U osob starších 50 let zvýšila čtvrtá dávka během BA.2 ochranu z 55 % (po dávce 3) na 80 % (po dávce 4). Tyto údaje jsou však omezeny na dobu sledování a mohou být vážně zkresleny srovnáním populace s posílenou dávkou a neočkovanými, kteří mají imunitu vůči předchozí infekci. V únoru 2022 mělo protilátky proti Covidu 57 % dospělé populace. Přestože byli ze studie vyloučeni neočkovaní lidé s předchozí infekcí, velký počet infekcí není hlášen, a proto nemohly být z údajů vytaženy. Proto zatím není jasné, jaký další přínos poskytuje podpora těm, kteří se již z infekce SARS-CoV-2 zotavili.

Další výzvou pro modelování přínosu aktualizace vakcíny je měření závažných onemocnění. Větší část hospitalizací je nyní spojena s infekcí Omicron, ale není způsobena. V prohlášení vydaném v pondělí (18. července) okresem Los Angeles: „V současné době je přibližně 10 % pacientů přijatých do LAC+USC Medical Center s pozitivním testem na COVID přijato kvůli nemoci způsobené COVID.

I když posílení může přechodně zlepšit ochranu, nezdá se, že by virus odstranilo rychleji, a zdá se, že míra infekce je vyšší u těch, kteří byli posíleni, ve srovnání s těmi, kteří dokončili pouze primární sérii v CDC Covid Tracker. Tato data mohou být opět zkreslena ochranou poskytnutou zotavením z infekce. Dosud nejlepší dostupné údaje nebyly schopny odhalit přínos posilování k prevenci závažných onemocnění u osob mladších 40 let. Nedávné pokyny WHO podporují tento názor a uvádí, že „neexistují žádné jasné důkazy na podporu podávání druhé posilovací dávky lidem mladším 60 let, kteří nejsou vystaveni vyššímu riziku závažného onemocnění“.

Budování portfolia imunity

Infekce i očkování trénují imunitní systém v boji proti SARS-Cov-2 a většina z nás už má obojí. Vezmeme-li v úvahu dobu od poslední imunitní příhody (ať už infekce nebo očkování), míra infekce během vlny Delta byla podobně nízká u těch, kteří se uzdravili, bez ohledu na to, zda dostali dávku vakcíny nebo ne. Šest až osm měsíců po poslední aktivaci imunity byla míra infekce mezi plně očkovanými více než 6krát vyšší než u osob se samotnou přirozenou imunitou (88,9 vs. 14,0 na 100 000 ohrožených osobo-dnů). Studie CDC prezentující data z Kalifornie a New Yorku během vlny Delta zjistila totožné výsledky s ohledem na symptomatické onemocnění i hospitalizaci.

Poté, během vlny Omicron, byla tato zjištění podpořena novými daty. Výzkumníci v Kataru dospěli k závěru, že „nebyly pozorovány žádné rozeznatelné rozdíly v ochraně proti symptomatické infekci BA.1 a BA.2 s předchozí infekcí, očkováním a hybridní imunitou.“ Lidé s infekcí v anamnéze před více než 12 měsíci měli 54,9% účinnost vakcíny proti jakékoli symptomatické infekci Omicron ve srovnání s 44,7% ochranou mezi těmi https://alkotox-official.top/en/alcoholism-in-specific-populations-gender- a-věkové rozdíly/ s boosterem Pfizer (třetí dávka) jen před měsícem. Výsledky pro Moderna byly podobné.

Jak může infekce překonat očkování? Náš imunitní systém je komplexní a zatím nemáme metriku, která by nám přesně řekla, kdy je proces budování imunity dokončen. Jinými slovy, nevíme, zda je určitá hladina protilátek ochranná. Vakcinace dodá přesnou dávku antigenu, která spustí produkci protilátek, ale expozice viru samotnému může být velmi variabilní. Ostatní složky imunitního systému, jako jsou T a B buňky, mohou být stejně nebo možná ještě důležitější než hladina neutralizujících protilátek. Infekce navíc vyvolává ochrannou vrstvu protilátek vystýlající sliznice dýchacích cest. To je důvod, proč by nosní (vs. intramuskulární) vakcína byla velmi užitečná. Riziko osoby dále závisí na jejím věku, základním zdravotním stavu, množství viru v oběhu, době od poslední aktivace imunity a schopnosti další varianty vyhýbat se protilátkám.

Výpočet přínosu a rizika posilování čtvrtou dávkou může být nejjasnější u starších jedinců, z nichž polovina má tři nebo více chronických onemocnění, které je třeba zvládnout. Ve švédské studii úmrtnosti ze všech příčin u osob ve věku 80 let nebo starších byla přidaná ochrana ze čtvrté dávky ve srovnání s těmi, kteří dostávali tři dávky, 71 % po dobu dvou měsíců, poté klesla na 54 % mezi 2 a 4 měsíci po vakcinaci.

Naštěstí má většina lidí dostatek neutralizačních protilátek z očkování nebo infekce, které je silně ochrání před těžkým onemocněním a smrtí – tento klíčový úkol vyžaduje imunitní paměťové buňky a nižší hladiny neutralizačních protilátek, než jsou potřebné k úplnému odražení viru. Udržitelná očkovací strategie v této fázi pandemie znamená očkování vysoce rizikových osob, které ještě nejsou imunní, a posílení těch s oslabeným imunitním systémem. Vysoce rizikoví pacienti mohou riziko dále snížit dodatečným boosterem a přístupem k rychlému testování , monoklonálním protilátkám a terapeutikám v případě infekce. Příští generace vakcín se zaměří na nové přístupy k podávání, jako je nosní vakcína k odvrácení infekce tím, že vystýlá dýchací cesty protilátkami.

Zdroje

Posilovače vakcíny COVID-19 | CDC

TWiV 917: Boosters on, Paul Offit (microbe.tv)

FDA: Nespěchejte se změnou složení vakcíny proti Covid-19 - STAT (statnews.com)

Více než 40 % rodičů dětí mladších pěti let je „rozhodně nenechá“ očkovat proti COVID-19, zjistil nový průzkum Kaiser Family Foundation (KFF) Vaccine Monitor.

V červnu americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) povolil vakcíny Moderna a Pfizer-BioNtech COVID-19 pro děti od 6 měsíců do 4 let. Ale jejich rodiče stále váhají – pouze 7 % uvedlo, že už své děti pobodali.

Průzkum KFF zjistil , že 10 % rodičů chce nechat své nově způsobilé děti očkovat co nejdříve, 27 % chce „počkat a vidět“, jak to funguje u jiných dětí stejného věku, a 13 % by své dítě nechalo pouze očkovat. očkované, pokud je to nutné pro školu nebo péči o děti. Téměř polovina (43 %) uvedla, že své děti „rozhodně ne“ očkovat nebude.

Společnost Pfizer uvádí, že její vakcína proti COVID-19 pro děti od šesti měsíců do pěti let má účinnost 80,3 %. Mezitím ve studii Moderna se účinnost proti symptomatické infekci pohybovala od 37 % do 51 %.

Obě společnosti tvrdí, že vedlejší účinky u dětí mladších pěti let byly „mírné až středně závažné“.

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) mohou vedlejší účinky vakcín proti COVID-19 u dětí čtyř let a starších zahrnovat:

  • Bolest, otok a zarudnutí v paži, kde byl výstřel podán.
  • Horečka.
  • Únava.
  • Bolest hlavy.
  • Zimnice.
  • Bolest svalů nebo kloubů.
  • Zduřené lymfatické uzliny.

Nežádoucí účinky u dětí do tří let mohou zahrnovat:

Contents