cropped-Logo-dmc.png
26, s 22 vo Washingtone a po dvoch v Kalifornii a na Floride.
26, s 22 vo Washingtone a po dvoch v Kalifornii a na Floride. Vizuálny sprievodca: Čo robí koronavírus s vaším telom? V predchádzajúcich prepuknutiach malo CDC často denné telefonáty s reportérmi. Tentoraz CDC zrušilo viacero tlačových konferencií, „pretože ak má Biely dom tlačovú konferenciu, nemôže mať ani jednu,“ povedal Frieden. Posledný archivovaný na mediálnej stránke […]

26, s 22 vo Washingtone a po dvoch v Kalifornii a na Floride.

Vizuálny sprievodca: Čo robí koronavírus s vaším telom?

V predchádzajúcich prepuknutiach malo CDC často denné telefonáty s reportérmi. Tentoraz CDC zrušilo viacero tlačových konferencií, „pretože ak má Biely dom tlačovú konferenciu, nemôže mať ani jednu,“ povedal Frieden. Posledný archivovaný na mediálnej stránke CDC je z 9. marca.

Prečo Tom Frieden nesúhlasí so zameraním Trumpovej administratívy na vysokovýkonné testovanie koronavírusov

V rozsiahlom rozhovore s redakčnou radou Frieden tiež povedal, že testovanie na koronavírus je zle riadené.

Snaha nechať každého všade otestovať na COVID-19 je z hľadiska verejného zdravia jednoducho nesprávna, povedal. V oblastiach s mnohými prípadmi by nemal byť testovaný nikto iný ako ľudia, ktorí musia byť hospitalizovaní pre ochorenie spôsobené vírusom.

"Existujú všetky dôvody, prečo sa nenechať testovať," povedal. "Ak máte mierne príznaky, zostaňte doma!" Pokúšať sa otestovať znamená iba spotrebovať ochranné prostriedky, čas personálu a vzácne testovacie súpravy a mohli by ste nakaziť ostatných.

Je to živé? Svetom sa šíri pandémia koronavírusu, ale čo je to vlastne vírus?

„Ak budeš pozitívny, nič to nezmení. Bude vám povedané, aby ste zostali doma, pokiaľ nebudete mať problémy s dýchaním. Potom musíte ísť do nemocnice."

Na miestach s relatívne malým počtom prípadov COVID-19 má však testovanie zmysel, povedal Frieden. V týchto oblastiach môžu úradníci verejného zdravotníctva sledovať kontakty, vyzývať na izoláciu a spomaliť šírenie choroby.

Nesúhlasil ani so zameraním pracovnej skupiny Trumpovej administratívy na „vysoko výkonné“ testovanie. Je potrebný rýchly obrat, povedal Frieden.

"To môže znieť ako technický rozdiel, ale je to veľký rozdiel," povedal.

Vysokovýkonné testovanie vyžaduje použitie centralizovaných laboratórií a získanie výsledkov môže trvať jeden až štyri dni. To je zbytočné pre lekárov v prvej línii, ktorí vidia veľké množstvo ľudí na pohotovosti, povedal. Do hodiny musia vedieť, či má niekto koronavírus a mali by byť prijatí a umiestnení do karantény.

A to bude čoraz dôležitejšie, ak, ako Frieden predpovedal, sa na Spojené štáty zrúti veľká vlna infekcií.

„Dnes ťažko chorí pacienti boli infikovaní pred 10 až 12 dňami. Ochorenie trvá asi 10 dní a veľmi choré 5 päť dní,“ povedal. "Počet prípadov bude exponenciálne narastať."

To 35-ročného veterána verejného zdravotníctva znepokojuje. Decentralizácia amerického zdravotného systému funguje iba vtedy, ak existuje jasné vedenie zhora, povedal Frieden.

"Môžeme očakávať inovácie a proaktívne opatrenia od štátov a miestnych oblastí," povedal. "Naozaj však potrebujeme jasné usmernenia a koordináciu na federálnej úrovni."

Bývalý komisár Úradu pre potraviny a liečivá Scott Gottlieb varoval, že počas nasledujúcich dvoch týždňov pravdepodobne dôjde k dramatickému zrýchleniu prípadov koronavírusov v USA, keďže ďalšie testy zisťujú nové infekcie.

Gottlieb povedal, že federálna vláda by sa mala skoordinovať s akademickými aj súkromnými priemyselnými laboratóriami, aby začali testovanie na respiračný vírus skôr, než sa spoliehať iba na testovacie súpravy Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

"Chybou, ktorú sme urobili, je, že sme zvolili skôr veľmi lineárny prístup než prístup úplne hore," povedal Gottlieb počas pondelkového stretnutia redakčnej rady s USA TODAY.

V pondelok večer počet potvrdených prípadov v USA prekročil 750 vo viac ako 30 štátoch a v okrese Columbia. Počet obetí v USA stúpol na 26, z toho 22 vo Washingtone a po dvoch v Kalifornii a na Floride.

CDC vyvinulo a začiatkom februára odoslalo testovacie súpravy do štátnych a miestnych laboratórií verejného zdravia, aby mohli začať testovať na koronavírus. Ale chyba testovacej súpravy spôsobila, že štátne a miestne laboratóriá verejného zdravia nemohli potvrdiť výsledky testu. Chyba oddialila rýchle testovanie medzi štátnymi a miestnymi laboratóriami, rovnako ako smrteľný respiračný vírus získal oporu medzi infikovanými cestujúcimi vracajúcimi sa do Spojených štátov.

Denné aktualizácie týkajúce sa koronavírusu: Získajte denný prehľad USA TODAY do svojej doručenej pošty

Otázky a odpovede s bývalým šéfom FDA: Koronavírus je už minulosťou, ale Amerika môže obmedziť epidémiu

Teraz, keď testovanie prebieha medzi vládnymi, súkromnými a akademickými laboratóriami, mnohí zdieľajú Gottliebovu obavu, že je príliš neskoro, a tiež varujú, že ďalšie oneskorenia sú stále pravdepodobné.

Súkromné ​​laboratóriá a akademické nemocnice dostali zelenú na vývoj a používanie vlastnej diagnostiky až o niekoľko týždňov neskôr. Tým sa testovanie oneskorilo a dokonca ani pacienti s príznakmi alebo vystavení COVID-19 nemohli byť testovaní.

CDC uviedlo, že od pondelka testovalo na vírus 78 laboratórií verejného zdravia v 50 štátoch. Agentúra tiež uvoľnila pokyny na testovanie, aby umožnila testovaniu viac ľudí. Akademické laboratóriá aj veľké súkromné ​​​​laboratórne testovacie spoločnosti, ako sú LabCorp a Quest Diagnostics, po získaní povolenia FDA zavádzajú testy na koronavírusy.

Ben Pinsky, lekársky riaditeľ Laboratória klinickej virológie pre Stanford Health Care a Stanford Children's Health, uviedol, že jeho laboratórium bolo spustené a spustené za menej ako mesiac a "pracujeme na zvýšení kapacity tak rýchlo, ako sa len dá." Stanford teraz robí testovanie pre Stanford Medical Center, ako aj pre nemocnicu Kalifornskej univerzity v San Franciscu a Kaiser Permanente, kým nebudú schopní absolvovať test, povedal Pinsky.

V Číne sú dobré správy: Najnižší počet prípadov koronavírusu od začiatku sledovania Číny v januári

'Scary for everyone': Takto to vyzerá v Seattli a King County

Vzhľadom na „veľké úsilie na vytvorenie testu pre našu inštitúciu“, do ktorého boli zapojení ľudia z nemocnice, lekárskej fakulty a univerzity, povedal, že oceňuje výzvy „urobiť to vo veľkom rozsahu pre CDC pre celú krajinu. "

"Očakáva sa, že na ceste budú potenciálne problémy," povedal Pinsky. "Môže to byť vynikajúci test," povedal o CDC.

Napriek tomu Gottlieb povedal, že americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb malo povzbudiť akademické a súkromné ​​laboratóriá, aby začali s vývojom testov skôr.

"Myslím si, že by tu malo byť naliehavé prijať 'všetko uvedené' a pokúsiť sa čo najskôr dostať všetkých diagnostických hráčov do hry," povedal Gottlieb. „Všetky tieto veci sme nakoniec urobili, ale urobili sme ich neskoro. A teraz sme stále za zákrutou.“

Vzhľadom na čas, ktorý súkromným laboratórnym spoločnostiam trvá naštartovanie a overenie testovania, môže trvať ešte asi týždeň, kým bude testovacia kapacita držať krok s novými infekciami.

"Pred šiestimi týždňami som sa za to hádal," povedal Gottlieb.

Spolu s časom si prevádzka laboratórií prevádzkovaných oddeleniami verejného zdravotníctva vyžaduje peniaze a zamestnancov, povedal Eric Blank, hlavný programový riaditeľ Asociácie laboratórií verejného zdravia. Hoci prezident Trump podpísal účet vo výške 8,3 miliardy dolárov na financovanie úsilia v boji proti koronavírusu, bude trvať mesiace, kým štáty budú môcť najať ľudí, ktorých potrebujú po rokoch masívnych rozpočtových škrtov.

Kým budú všetky laboratóriá spustené, obsadené a spustené, hrozba koronavírusu by sa mohla do značnej miery zmierniť, hovoria odborníci na verejné zdravie. Gottlieb poznamenal, že nezvyčajne vysoké teploty vo veľkej časti krajiny nemusia nevyhnutne znamenať, že COVID začne ustupovať ako chrípka v lete. Je to neznámy vírus; Marec a apríl sú kľúčové časové obdobia, ktoré treba sledovať, povedal.

Kapacita štátnych laboratórií závisí od ich veľkosti, financovania a technológie, povedal Blank. To by mohlo znamenať rozdiel medzi schopnosťou testovať šarže takmer 100 vzoriek naraz alebo ich robiť jednu po druhej, povedal.

Nové financovanie by mohlo veci urýchliť, povedal Blank, ale môže trvať až mesiac, kým sa peniaze dostanú k ľuďom v štátoch, ktorí ich môžu minúť na nové laboratórne nástroje, a ďalšie tri až štyri týždne v procese obstarávania. Najímanie ľudí môže trvať šesť mesiacov alebo viac.

Čas oneskorenia má vážny vplyv na zdravie.

"Pravdepodobne je to tak, že máme viaceré veľké ohniská vo veľkých metropolitných oblastiach, o ktorých nevieme," povedal Gottlieb.

Či môžu byť technológie a ľudia na mieste, kým je to stále potrebné, aby sa uslim-official.top zabránilo šíreniu koronavírusu, sa ešte len uvidí, addBlank.

"To je jediná vec, ktorú nevieme: Kedy tento vírus skončí?"

Americké centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb rozšírili kritériá na testovanie koronavírusov a opravili testovaciu chybu, aby umožnili všetkým štátnym a miestnym zdravotníckym oddeleniam začať testovať budúci týždeň.

Predstaviteľ CDC uviedol, že nový prístup rieši problém testovacej súpravy a výrazne rozšíri testovanie, keďže zdravotnícke agentúry sa pripravujú na ďalšie prípady v USA vrátane možného šírenia vírusu nielen na cestujúcich vracajúcich sa z endemických oblastí.

Nancy Messonnier, riaditeľka Národného centra pre imunizáciu a respiračné choroby CDC, uviedla, že agentúra podnikla kroky na riešenie problémov s testovacími súpravami zaslanými do štátnych a miestnych laboratórií.

"Nešlo to tak hladko, ako by sme chceli," povedal Messonnier.

Viac: Koronavírus, vysvetlené: Všetko, čo treba vedieť o COVID-19, smrteľnom víruse, ktorý znepokojuje svet

CDC pôvodne vyvinulo a poslalo poštou testovacie súpravy s tromi zložkami alebo činidlami na detekciu nového vírusu COVID-19. Niektoré štáty mali problém overiť jeden z troch komponentov v súpravách. CDC chybu posúdilo a dospelo k záveru, že dve zložky sú „vhodne citlivé a špecifické“ na presnú detekciu koronavírusu, povedal Messonnier.

CDC začne vyrábať súpravy s dvoma komponentmi a zdieľať tieto súpravy so štátmi, miestnymi zdravotníckymi oddeleniami a inými kvalifikovanými laboratóriami. Laboratóriá verejného zdravia, ktoré majú stále k dispozícii trojzložkové testy, môžu začať používať metódu dvojzložkového testovania na dosiahnutie presných výsledkov.

"Naším cieľom je mať online každé štátne a miestne ministerstvo zdravotníctva a do konca budúceho týždňa vykonať vlastné testovanie," povedal v piatok Messonnier.

Začiatkom tohto týždňa CDC varovalo pred „vážnymi“ narušeniami každodenného života s väčším počtom prípadov koronavírusu v komunitách USA, nielen medzi cestujúcimi, ktorí sa vracajú z postihnutých oblastí. Možnými prerušeniami by mohlo byť zatvorenie škôl, zrušené alebo odložené verejné zhromaždenia a podniky nútené nechať zamestnancov pracovať na diaľku.

Začiatkom tohto týždňa kalifornský guvernér Gavin Newsom vyjadril frustráciu z testovacích kritérií CDC a obmedzeného počtu dostupných testovacích súprav. Povedal, že počet testovacích súprav je "jednoducho nedostatočný" na adekvátnu identifikáciu nových prípadov.

Jeho komentáre prišli po tom, čo zdravotnícki úradníci CDC a Kalifornie oznámili prvý možný prípad "šírenia komunity" alebo neznámeho zdroja infekcie v krajine.

Ženu previezli na Kalifornskú univerzitu v Davis Medical Center z inej nemocnice v Severnej Kalifornii 19. februára, no testovali ju na vírus až o štyri dni neskôr. Dr. David Lubarsky, generálny riaditeľ zdravotníckeho centra, napísal v poznámke, že nemocničný personál sa po príchode do nemocnice spýtal úradníkov verejného zdravotníctva, či by sa pacientka mala podrobiť testovaniu.

„Keďže pacient nespĺňal existujúce kritériá CDC pre COVID-19, test nebol okamžite vykonaný,“ napísal Lubarsky.

Messonnier obhajoval postup CDC v prípade a poznamenal, že agentúra sa o okolnostiach pacienta dozvedela až 23. februára a okamžite nariadila testovanie. CDC dostalo vzorky pacientky 25. februára a na druhý deň potvrdilo, že mala vírus.

Messonnier uviedol, že CDC vyslalo tím, aby prípad spoločne vyšetrili s kalifornským ministerstvom verejného zdravia, aby vystopovali všetky kontakty ženy.

"Ľudia, ktorí boli vystavení tejto osobe počas ich infekcie, sú na určitej úrovni alebo riziku, v závislosti od ich expozície," povedal Messonnier, pričom ako pravdepodobných kandidátov na monitorovanie uviedol rodinných príslušníkov a zdravotníckych pracovníkov, ktorí mali blízky a trvalý kontakt.

Druhý prípad potvrdili v piatok úradníci v San Jose v Kalifornii.

Muža z Missouri, ktorý bol obvinený z porušenia karantény, keď bol člen rodiny chorý na nový koronavírus, bol napomenutý úradníkmi, ktorí varovali, že ak sa to bude opakovať, on a jeho rodina budú musieť zostať na mieste „silou zákon“.