cropped-Logo-dmc.png
Πρώιμη εμμηνόπαυση: Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε
Πρώιμη εμμηνόπαυση: Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε Η εμμηνόρροια είναι η διαδικασία με την οποία μια γυναίκα ωορίζεται ή απελευθερώνει ένα αυγό έτοιμο για γονιμοποιημένη από ένα σπέρμα. Καθώς μια γυναίκα γερνάει, παύει η εμμηνόρροια από ότι δεν παράγει πλέον ορμόνες, όπως οιστρογόνο και προγεστερόνη, που είναι απαραίτητη για την ωορρηξία. Αυτό είναι γνωστό ως […]

Πρώιμη εμμηνόπαυση: Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε

Η εμμηνόρροια είναι η διαδικασία με την οποία μια γυναίκα ωορίζεται ή απελευθερώνει ένα αυγό έτοιμο για γονιμοποιημένη από ένα σπέρμα. Καθώς μια γυναίκα γερνάει, παύει η εμμηνόρροια από ότι δεν παράγει πλέον ορμόνες, όπως οιστρογόνο και προγεστερόνη, που είναι απαραίτητη για την ωορρηξία. Αυτό είναι γνωστό ως εμμηνόπαυση.

Ενώ οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν την εμμηνόπαυση στα τέλη της δεκαετίας του '40 και του '50, μερικές γυναίκες περνούν πολύ νωρίτερα. Εάν μια γυναίκα βιώνει εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 40 ετών, αυτό είναι γνωστό ως πρόωρη εμμηνόπαυση. Εάν μια γυναίκα βιώνει εμμηνόπαυση μεταξύ των ηλικιών 40 έως 45 ετών, αυτό είναι γνωστό ως πρώιμη εμμηνόπαυση.

Η πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί να προκληθεί από ιατρικές θεραπείες ή ως παρενέργεια αυτών. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να βιώσουν πρόωρη εμμηνόπαυση λόγω ανεξήγητων παραγόντων.

Είναι σημαντικό για μια γυναίκα να μιλήσει με το γιατρό της εάν περνάει από την πρώιμη εμμηνόπαυση, καθώς αυτή η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την υγεία της.

Και οι ιατρικές θεραπείες και άλλοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες αιτίες της πρώιμης εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν:

  • Γενετική (οικογενειακό ιστορικό): Οι γυναίκες που έχουν στενό οικογενειακό συγγενή, όπως μια μητέρα ή γιαγιά, που πέρασαν από την πρώιμη εμμηνόπαυση, είναι Πιθανότατα να κάνουν τα ίδια τα ίδια.
  • Αυτοάνοση διαταραχή: μια διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στο ίδιο το σώμα. Μερικές φορές μια αυτοάνοση διαταραχή, όπως η ασθένεια του θυρεοειδούς ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μπορεί να βλάψει τους ιστούς στις ωοθήκες, επηρεάζοντας τις ικανότητές τους να κάνουν ορμόνες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη εμμηνόπαυση.
  • Καρκίνος: Η υπόθεση χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας στη λεκάνη για καρκίνο μπορεί να βλάψει τα κύτταρα στις ωοθήκες, με αποτέλεσμα την πρώιμη εμμηνόπαυση. Όχι όλες οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπείες ακτινοβολίας και χημειοθεραπείας για καρκίνο της πυέλου θα βιώσουν πρόωρη εμμηνόπαυση. Ωστόσο, είναι μια πιθανότητα.
  • χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση της μήτρας ή των ωοθηκών: μια επιχείρηση για την απομάκρυνση των ωοθηκών είναι γνωστή ως ωφορδεκτομή και μπορεί να προκαλέσει αυτό που ονομάζεται χειρουργική εμμηνόπαυση. Επειδή οι ωοθήκες απομακρύνονται, τα συνολικά επίπεδα ορμονών πέφτουν. Ενώ η χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση της μήτρας δεν οδηγεί πάντοτε σε άμεση εμμηνόπαυση, ορισμένες γυναίκες μπορεί να βιώσουν την εμμηνόπαυση νωρίς εξαιτίας αυτού.

Όταν μια γυναίκα βιώνει πρώιμη εμμηνόπαυση που δεν είναι αποτέλεσμα της ιατρικής παρέμβασης, αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως πρωτογενής ανεπάρκεια των ωοθηκών.

συμπτώματα

Μια γυναίκα έχει πρώιμη εμμηνόπαυση όταν δεν είχε μια περίοδο για 12 μήνες στη σειρά.

Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία ύπνου
  • καυτές αναλαμπές
  • Ακρεούσες περιόδους
  • Η κολπική ξηρότητα

ενώ οι γυναίκες παραλείπουν τις περιόδους τους από καιρό σε καιρό χωρίς να είναι έγκυες ή στην εμμηνόπαυση, η πρώιμη εμμηνόπαυση προκαλεί συνεχιζόμενες χαμένες περιόδους κατά τη διάρκεια των 12 μηνών.

Δεν υπάρχει οριστική δοκιμή για να αποκαλύψει εάν μια γυναίκα είναι σε πρώιμη εμμηνόπαυση. Αλλά υπάρχουν δοκιμές που βοηθούν έναν γιατρό να καθορίσει εάν μια γυναίκα πιθανώς βιώνει αυτή την κατάσταση.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν μια δοκιμή αίματος για ορμόνη διέγερσης ωοθυλακίων (FSH). Αυτή η ορμόνη ελέγχει την παραγωγή αυγών στον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Ωστόσο, τα επίπεδα των ορμονών μιας γυναίκας αλλάζουν ανάλογα με το πού βρίσκεται στον εμμηνορροϊκό κύκλο της. Μια γυναίκα μπορεί να έχει χαμηλό επίπεδο FSH, αλλά να μην περάσει από την εμμηνόπαυση.

Επιπλοκές

Η εμμηνόπαυση και οι σχετικές αλλαγές στις ορμόνες προκαλούν μια σειρά συμπτωμάτων σε μια γυναίκα. Οι καυτές αναλαμπές μπορεί να είναι προσωρινές, αλλά υπάρχουν και άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή και την υγεία μιας γυναίκας.

Ενώ οι ορμόνες που παράγονται στις ωοθήκες παίζουν ρόλο στη σεξουαλική λειτουργία, είναι επίσης σημαντικές για τη συνολική υγεία μιας γυναίκας.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση σε νεαρή ηλικία μπορεί να επηρεάσει την τεκνοποίηση μιας γυναίκας. Ως αποτέλεσμα, δεν θα είναι σε θέση να μείνει έγκυος. Αυτό μπορεί να έχει μεγάλες, ψυχολογικές επιπτώσεις.

Άλλες μακροπρόθεσμες επιπλοκές που σχετίζονται με την πρώιμη εμμηνόπαυση περιλαμβάνουν:

Απώλεια πυκνότητας οστού

αυτά. Η έλλειψη οιστρογόνων έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα εύθραυστα οστά. Αυτό μπορεί να κάνει μια γυναίκα επιρρεπής στην οστεοπόρωση ή τα λεπτά οστά.

Οι γυναίκες που περνούν από την πρώιμη εμμηνόπαυση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σπασμένα οστά, όπως εκείνες των ισχίων, των καρπών και της σπονδυλικής στήλης.

Ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις

Η μειωμένη οιστρογόνο σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, γεγονός που αποτελεί κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες.

Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να περιπλέκονται περαιτέρω από προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Η έλλειψη οιστρογόνων λόγω της πρώιμης εμμηνόπαυσης μπορεί να οδηγήσει σε αραίωση κολπικών ιστών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για ακράτεια ούρων, ειδικά όταν βήχει, γελώντας ή ανυψώνοντας βαριά αντικείμενα.

κέρδος βάρους

Ο μεταβολισμός μιας γυναίκας μπορεί να επιβραδυνθεί λόγω της εμμηνόπαυσης. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να κερδίσει βάρος.

που επηρεάζεται σεξουαλική δραστηριότητα

Η έλλειψη λίπανσης λόγω της αραίωσης των κολπικών ιστών μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία. Μια γυναίκα μπορεί να έχει έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, καθώς και μειωμένη κολπική λίπανση.

Η εξασθενημένη ικανότητα να σκέφτεται

έρευνα υποδηλώνει ότι η πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ικανότητα της γυναίκας να σκέφτεται, συμπεριλαμβανομένων των οπτικών αναμνήσεων και της λεκτικής ευχέρειας.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος άνοιας σε γυναίκες που υποβάλλονται σε πρώιμη εμμηνόπαυση.

Εάν μια γυναίκα βιώνει αυτά ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την πρώιμη εμμηνόπαυση, θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό της.

Αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα της πρώιμης εμμηνόπαυσης

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην κλιματική, οι περισσότερες ιατρικές κοινωνίες συνιστούν τις γυναίκες που περνούν από την πρώιμη εμμηνόπαυση να λαμβάνουν θεραπεία αντικατάστασης ορμονών μέχρι να φτάσουν στην αναμενόμενη ηλικία εμμηνόπαυσης.

Αυτή η θεραπεία σημαίνει τη λήψη οιστρογόνων και άλλων ορμονών, που είναι παρόμοια με τις φυσικές ορμόνες του σώματος, για να μειώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Ωστόσο, η λήψη ορμονικής θεραπείας αντικατάστασης σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι γιατροί θα συστήσουν τη λήψη της χαμηλότερης, πιο αποτελεσματικής δόσης.

Επαγγελματική συμβουλευτική για τις γυναίκες που περνούν από την πρώιμη εμμηνόπαυση είναι επίσης κάτι που συνιστάται.

Άλλα βήματα που μπορεί να πάρει μια γυναίκα για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την πρώιμη εμμηνόπαυση περιλαμβάνουν:

  • Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα ενός καυτού φλας. Οι ζεστές καιρικές συνθήκες και τα αγχωτικά γεγονότα αυξάνουν την πιθανότητα των καυτών αναλαμπών, επίσης.
  • ντύσιμο σε στρώματα. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπει την αφαίρεση ενός στρώματος εάν μια γυναίκα έχει ένα ζεστό φλας.
  • Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή. Η πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί να σημαίνει ότι μια γυναίκα χρειάζεται περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D για να διατηρήσει την υγεία των οστών της. Μπορεί επίσης να χρειαστεί περισσότερη βιταμίνη Β12 και βιταμίνη Β6. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής συνήθως σημαίνει ότι οι γυναίκες παίρνουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται.
  • Άσκηση τακτικά. Η τακτική άσκηση όχι μόνο ανακουφίζει το άγχος, μπορεί επίσης να προωθήσει τον καλύτερο ύπνο τη νύχτα. Ωστόσο, μια γυναίκα πρέπει να αποφύγει την άσκηση πολύ κοντά στον ύπνο, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να κοιμηθεί.
  • Κρατώντας το υπνοδωμάτιο δροσερό. Η χρήση ενός ανεμιστήρα και η διατήρηση της χαμηλής θερμοκρασίας μπορεί να εξασφαλίσει έναν πιο άνετο ύπνο.
  • Χρησιμοποιώντας ένα λιπαντικό με βάση το νερό κατά τη διάρκεια του σεξ. Αυτό μπορεί να μειώσει το οδυνηρό φύλο λόγω της έλλειψης κολπικής λίπανσης.

Εάν μια γυναίκα βιώνει ακράτεια ούρων που σχετίζεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση, θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό της. Οι συστάσεις περιλαμβάνουν παρεμβάσεις όπως η κατανάλωση κατανάλωσης λιγότερο καθώς συνεχίζεται η ημέρα ή η εκτέλεση ασκήσεων Kegel για την ενίσχυση του πυελικού δαπέδου.

  • Γυναικεία υγεία/γυναικολογία