cropped-Logo-dmc.png
Nikdy nezaznamenal žádnou reakci, „což bylo velmi milé“.
Nikdy nezaznamenal žádnou reakci, „což bylo velmi milé“.„Je to opravdu jen ve velkých městech, kde mají někoho, kdo je tím pověřen,“ řekl Klausner.I když mají oddělení dostatek zaměstnanců, aby se této výzvě postavili, institucionální podpora může chybět. Někteří úředníci veřejného zdraví zpochybňují zaměstnance, kteří se do aplikací přihlašují. Klausner jednou svědčil jménem jednoho z okresů […]

Nikdy nezaznamenal žádnou reakci, „což bylo velmi milé“.

Oficiální web Keto Light – uživatelské recenze, cena a kde koupit„Je to opravdu jen ve velkých městech, kde mají někoho, kdo je tím pověřen,“ řekl Klausner.

I když mají oddělení dostatek zaměstnanců, aby se této výzvě postavili, institucionální podpora může chybět. Někteří úředníci veřejného zdraví zpochybňují zaměstnance, kteří se do aplikací přihlašují. Klausner jednou svědčil jménem jednoho z okresů Ventura v Kalifornii, který byl vyhozen za používání sexuálních stránek k práci.

Ale s lidmi, kteří migrují online, aby se setkali s partnery, dává jejich sledování smysl. "Nyní jsme v digitálním věku," řekl Parker. Jednotlivci nemusí být venku nebo mohou zpochybňovat svou identitu, čímž se online místa dělají pohodlným, anonymním prostorem pro romantiku – což zase znamená, že lidé jsou hůře dosažitelní tváří v tvář, alespoň zpočátku.

A co víc, online prostory jako Grindr jsou účinnými nástroji veřejného zdraví nad rámec sledování kontaktů. Mohou být užitečnými způsoby, jak dostat slovo k problémům veřejného zdraví.

Parker a představitelé okresu Linn uvedli, že veřejná oznámení o seznamovacích aplikacích – obhajující používání kondomů nebo sdílení provozní doby klinik sexuálního zdraví – zřejmě vedou lidi ke službám. "Máme jednotlivce, kteří přicházejí a říkají: "Viděl jsem, že jste měli bezplatné testování." Viděl jsem to na Grindru,“ řekl Parker.

Grindr, který se vychvaluje jako největší seznamovací aplikace zaměřená na LGBTQ+ lidi, posílá zprávy a informace svým členům, řekl Jack Harrison-Quintana , ředitel Grindr for Equality. Toto zapojení zesílilo například během vypuknutí meningitidy v roce 2015 mezi LGBTQ+ komunitami v Chicagu.

Během této epidemie aplikace odeslala celoměstské zprávy o očkování. Poté Harrison-Quintana využil návrhu služby: Pomocí geolokačních schopností webu zaměřovali pracovníci Grindru zprávy do konkrétních čtvrtí. "Mohli bychom jít dovnitř a opravdu jít blok za blokem a říct: 'Tady se objevují případy?'," řekl. Pokud ano, poslali do této oblasti více zpráv.

Tato kampaň povzbudila další úsilí aplikace, která pravidelně zasílá zprávy o veřejném zdraví o všem, od covid-19 po opičí neštovice, základně platformy s přibližně 11 miliony uživatelů měsíčně. Grindr také umožňuje uživatelům zobrazit svůj HIV status a uvést, zda jsou očkováni proti covidu, opičím neštovicím a meningitidě.

Existuje však několik věcí, které Grindr neudělá. Společnost nedovolí oddělením veřejného zdraví vytvářet institucionální účty. A nedovolí uživatelům zasílat automatická oznámení o expozici STI.

Je to kvůli obavám o soukromí, uvedla společnost, navzdory výzvám obhájců veřejného zdraví, aby nasadili lepší funkce zasílání zpráv. Grindr se domnívá, že přítomnost vlády v aplikaci by byla příliš rušivá a že i anonymní oznámení by uživatelům umožnila vysledovat infekce zpět k jejich zdroji. (Na otázku ohledně úředníků veřejného zdraví, kteří se na stránky sami připojují, mluvčí společnosti Patrick Lenihan řekl: „Jednotlivci mohou ve svém profilu svobodně říci něco jako ‚Jsem odborník na veřejné zdraví – zeptejte se mě na mou práci!‘ a mohou volně diskutovat o záležitostech týkajících se sexuálního a veřejného zdraví, jak uznají za vhodné.“)

Grindrova pozice – jakkoli je pro některé ve světě veřejného zdraví zklamáním – odráží dlouhodobou rovnováhu mezi soukromým sektorem, jejímž cílem je sladit vládní zájmy se zájmy uživatelů v oblasti soukromí.

Klausner poukázal na vypuknutí syfilis v San Francisku v roce 1999 jako na jeden z prvních případů, kdy viděl, jak mohou být tyto zájmy v rozporu. Ohnisko bylo vysledováno v chatovací místnosti AOL. Na základě svého výzkumu Klausner řekl, že to vypadá, jako by lidé mohli jít online a „získat sexuálního partnera rychleji, než si můžete nechat doručit pizzu“.

Přesvědčit Time Warner se sídlem v New Yorku, nakonec korporátního rodiče AOL, ke spolupráci bylo časově náročné a složité – získání vstupu do chatovací místnosti vyžadovalo pomoc z kanceláře generálního prokurátora v New Yorku.

Od té doby online průmysl pokročil, řekl Klausner. Pomohl jedné službě vyvinout systém zasílání digitálních pohlednic potenciálně exponovaným lidem. "Gratuluji, máš syfilis," stálo na pohlednicích. "Byly to drsné pohlednice," řekl, i když některé možnosti byly méně "drzé."

Celkově je však svět seznamovacích aplikací stále „rozdvojený,“ řekl. Pro veřejné zdraví jsou aplikace, které oslovují LGBTQ+ uživatele, obecně užitečnější než ty, které se starají převážně o heterosexuální klienty.

To je způsobeno historií komunity se sexuálním zdravím, vysvětlila Jen Hecht , vedoucí organizace Building Healthy Online Communities, skupiny veřejného zdraví, která spolupracuje se seznamovacími aplikacemi. "Lidé v queer komunitě mají - co - 30, 40 let přemýšlení o HIV?" ona řekla.

I když pohlavně přenosné choroby postihují každého, „neexistuje norma a očekávání“ pro přímo zaměřené seznamovací aplikace, řekla. Ve skutečnosti ani Match Group ani Bumble – korporace s největšími aplikacemi zaměřenými na heterosexuální seznamování, obě sídlící v Texasu – nereagovaly na četné žádosti o komentář od KHN.

Zdá se však, že uživatelé, alespoň zatím, oceňují zásahy založené na aplikacích. Harrison-Quintana řekl, že Grindr přistál na přístupu „just-the-facts“ k předávání zdravotních informací. Nikdy nezaznamenal žádnou reakci, „což bylo velmi milé“.

KHN (Kaiser Health News) je národní redakce, která produkuje hloubkovou žurnalistiku o zdravotních problémech. Spolu s analýzou politik a průzkumem veřejného mínění je KHN jedním ze tří hlavních operačních programů v KFF (Kaiser Family Foundation). KFF je dotovaná nezisková organizace poskytující informace o zdravotních otázkách národu.

Trichomoniáza – alias „trich“ – má přibližně 156 milionů případů, což z ní činí neuvěřitelně běžnou STI. Nyní jej lze testovat s novou sadou, která je rychlá a cenově výhodná.

Pocházející z infekce prostřednictvím nechráněného pohlavního styku způsobuje trich pálení, svědění a bolest u těch, kteří mají pozitivní test. Existuje více případů trich než chlamydií a kapavky, což je důvod, proč profesor John Alderete z Washingtonské státní univerzity o ní hovořil jako o „nejběžnější STI, o které jste pravděpodobně nikdy neslyšeli“.

Pro diagnostiku trich je v současné době nutná návštěva ordinace, protože je nutný laboratorní výzkum vaginálních nebo genitálních výtěrů. Zjištění publikovaná v recenzovaném časopise Pathogens vysvětlují, že s novým testem se každý může diagnostikovat během pěti minut pod 16 £ nebo 20 $. Stejně jako u autotestu COVID-19 můžete do testu jednoduše kápnout krev a zjistit, zda se na testovací sadě objeví tečka.

„Tato STI může být nejvíce opomíjená mezi ostatními vyléčitelnými STI,“ říká Alderete. „Jedním z hlavních problémů je, že většina lidí je asymptomatická. Jinými slovy, můžete to mít, ale nevíte, že to máte, dokud nemáte opravdu vážný problém.“

Navzdory prevalenci trich, protože pouze u 30 % infikovaných se rozvinou příznaky, je důležité zajistit, aby si člověk byl vědom své infekce. Ačkoli 70 % nakažených nevykazuje žádné příznaky, ponechání tricha bez léčby může zvýšit riziko přenosu na další lidi a může také vyvolat zánět pohlavních orgánů, takže je náchylnější k získání HIV.

Trich je jednou z nejlépe léčitelných pohlavně přenosných chorob, přičemž léčba je ve formě perorálních léků. Pokud máte pozitivní test na trich, vyhněte se sexuálnímu kontaktu, dokud nedostanete léčbu.

Děti v naší moderní technologické společnosti tráví více času na svých tabletech než válením se na hřišti. Nová studie však naznačuje, že příliš mnoho času na obrazovce pro děti může zvýšit riziko komplikací duševního zdraví, jak stárnou.

Nová zjištění zveřejněná v Journal of Behavioral Addictions říkají, že děti ve věku od devíti do 10 let, které mají prodlouženou obrazovou mediální aktivitu (SMA) na svých tabletech, chytrých telefonech, videohrách a televizi, hlásily zvýšené procento rozvoje deprese a úzkosti, jakmile dosáhly 11 a 12 let. Analýza navíc uvedla, že tyto poruchy nálady mohou pocházet ze strukturálních změn vyvíjejícího se mozku.

"Existovaly specifické mozkové mechanismy, které částečně přispěly k tomuto vztahu, což znamená, že ze statistického hlediska došlo v průběhu dvou let ke změnám na základě mozku, které zprostředkovaly vztah mezi mediální aktivitou na obrazovce u mladších dětí a internalizací obav souvisejících s depresí a úzkostí o dva roky později," říká Marc Potenza, Ph.D., MD, hlavní výzkumník a profesor psychiatrie na Yale School of Medicine's Child Study Center .

Děti, u kterých se vyvinuly poruchy nálady se strukturálními změnami mozku, byly poměrně kompaktní, kolem 2 % až 3 %. Odborníci však poznamenali, že tento nový výzkum je zásadní pro další studium času u obrazovky a jeho účinků na děti.

Jak studie probíhala?

Potenza a jeho tým použili data od více než 5 100 dětí ve věku devět až deset let v aktuální studii o kognitivním vývoji mozku u dospívajících (ABCD), včetně skenů mozku, psychologických hodnocení a analýzy chování. Tým provedl dvouleté sledování, aby zjistil, k jaké změně u dětí došlo.

V prvním kole tým zjistil, že děti s delší dobou strávenou u obrazovky jsou náchylnější k poruchám nálady, kromě maladaptivního chování, jako je agrese a neposlušnost. Po dvou letech navázali.

Ve věku 11 a 12 let děti nadále vykazovaly známky poruch nálady. Studie však nespojovala stejné strukturální změny mozku s prodlouženým časem na obrazovce a agresivním chováním. Pozorované změny mozku ovlivnily jak subkortikální oblasti spojené s touhami člověka, tak kortikální oblasti mozku zapojené do funkcí vyšší úrovně, jako je pozornost nebo emoční regulace.

Studijní tým uzavřel: „Naše zjištění poskytují hlubší pochopení toho, jak může SMA ovlivnit vývoj mozku s ohledem na rozvoj internalizující psychopatologie.“

Chladnější by mohlo být lepší, podle nových zjištění, která naznačují, že chladná teplota spouští techniku ​​čištění buněk, rozkládající fatální proteinovou dávku spojenou se stárnutím.

Před provedením studie zjištění naznačovala souvislost mezi sníženou tělesnou teplotou a dlouhověkostí, navzdory přesnému zdůvodnění.